Składniki (4 porcje):
- 2 (400g) - cukinie
- 1 (300g) - bakłażan
- pół (70g)- papryki
- 30szt - pomidorków koktajlowych
- 100g - sera caciotta dojrzewającego (może być inny z tym że z serów dojrzewających)
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól
Oliwę wymieszać z solą i zanużyć gałązki rozmarynu by do oliwy przeszedł aromat zioła.
(ja użyłam wcześniej przygotowanej oliwy z rozmarynem)
Paprykę, cukinię i bakłażan obsmażyć na patelni. Podczas smażenia lekko spryskać oliwą używając gałązek rozmarynu.
Warzywa schłodzić po czym nadziewać na patyczki do szaszłyków w kolejności: pomidorek, bakłażan, cukinia, ser i papryka aż zapełni się patyczek z czym na końcu powinien być również pomidorek.
Tak przygotowane szaszłyki obsmażyć na patelni do grillowania lekko spryskując oliwą z rozmarynem.
Szaszłyki można również przygotować bez sera.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz