wtorek, 10 lutego 2015

Szaszłyki z warzyw i sera dojrzewającego

To danie dostarcza dużo energii (ze względu na cukinię, bakłażana i paprykę),jest bogate w potas, witaminę C i przeciwutleniacze - pomagają utrzymywać odpowiedni poziom wody w organizmie oraz zwiększają naturalną odporność

Składniki (4 porcje):
  • 2 (400g) - cukinie
  • 1 (300g) - bakłażan
  • pół (70g)- papryki
  • 30szt - pomidorków koktajlowych
  • 100g - sera caciotta dojrzewającego (może być inny z tym że z serów dojrzewających)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól
Cukinię pokroić w grubsze plastry,natomiast bakłażan, paprykę oraz ser w prostokąty podobnej wielkości co plastry cukinii.
Oliwę wymieszać z solą i zanużyć gałązki rozmarynu by do oliwy przeszedł aromat zioła.
(ja użyłam wcześniej przygotowanej oliwy z rozmarynem)

Paprykę, cukinię i bakłażan obsmażyć na patelni. Podczas smażenia lekko spryskać oliwą używając gałązek rozmarynu.

Warzywa schłodzić po czym nadziewać na patyczki do szaszłyków w kolejności: pomidorek, bakłażan, cukinia, ser i papryka aż zapełni się patyczek z czym na końcu powinien być również pomidorek.


Tak przygotowane szaszłyki obsmażyć na patelni do grillowania lekko spryskując oliwą z rozmarynem.

Szaszłyki można również przygotować bez sera.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz