wtorek, 10 lutego 2015

Avokado nadziewane sałatką z kurczaka

Danie to jest wskazane dla diabetyków, ma właściwości przeciwutleniające (licopen) i minerały poprawiające pracę jelit, Omega 3 obniża poziom złego choresterolu. Zamiast majonezu można dodać curry do smaku co uczyni danie jeszcze bardziej zdrowe.



Składniki (4 porcje)
  • 2 - avokado
  • 100 g - filet z piersi kurczaka (ugotowany)
  • 2 - pomidory (150g)
  • 2 - jajka 
  • 50 g - majonezu
  • 1 - cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
Jajka ugotować na twardo i obrać.
Avokado przekroić wzdłuż na
2 połówki i usunąć pestkę. Delikatnie łyżką wydrylować połówki avokado tak by powstały "łódeczki". 
Wycisnąć sok z cytryny i polać kawałki avokado oraz "łódeczki" wewnątrz (dzięki temu owoc nie sczernieje. 

Pomidory przekroić i usunąć nasiona.
Jajka, mięso, kawałki avokado i pomidory pokroić w równą kostkę, wymieszać delikatnie z majonezem, doprawić solą i spryskać odrobiną oliwy z oliwek
Z "łódeczek" avokado wylać pozostały sok z cytryny i napełnić je farszem.

Mięso kurczaka można zamiast gotowania, pokroić w kostkę i obsmażyć na tłuszczu lub bez tłuszczu.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz