środa, 25 lutego 2015

Pstrąg morski w cieście francuskim

Składniki (4porcje):

  • 625g - filet pstrąga morskiego (oskórowany)
  • 2 płaty -  ciasta francuskiego
  • 125g - kremowego sera (śmietankowego)
  • 3 łyżki - zielonego koperku
  • 1 - jajko
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 1 łyżka - oliwy z oliwek
  • 1/2 - cebuli
  • 1 ząbek - czosnku
  • 175g - rzeżuchy (bez długich łodyg)
  • 200ml - śmietany kremówki

Płat ciasta francuskiego rozłożyć na desce (musi być większy od filetu ryby). Na ciasto wyłożyć rybę doprawioną solą i pieprzem. Serek wymieszać z poszatkowanym koperkiem i posmarować nim rybę. Całość przykryć drugim płatem ciasta posmarowanym jajkiem. Lekko ostrym nożem ponacinać w rąby całe ciasto z wierzchu, złączyć brzegi górnego płata ciasta z dolnym (jak dużego pieroga :))
Przełożyć na blachę i piec w piekarniku przez 25 min. w temperaturze 200*C

W tym czasie przygotować sos: na oliwie zeszklić drobno posiekana cebulę, dodać rozgnieciony czosnek oraz  posiekaną rzeżuchę. Całość poddusić i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą.

Ja zrobiłam wg tego przepisu łososia - też pycha :) z młodymi ziemniaczkami a do sosu dodałam koperku bo rzeżuchy nigdzie nie znalazłam (chyba muszę zasiać :)

Źródło: 200 favolosi piatti di pesce, Gee Charman, wydawnictwo DeAGOSTINI 2011r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz