- 625g - filet pstrąga morskiego (oskórowany)
- 2 płaty - ciasta francuskiego
- 125g - kremowego sera (śmietankowego)
- 3 łyżki - zielonego koperku
- 1 - jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżka - oliwy z oliwek
- 1/2 - cebuli
- 1 ząbek - czosnku
- 175g - rzeżuchy (bez długich łodyg)
- 200ml - śmietany kremówki
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na desce (musi być większy od filetu ryby). Na ciasto wyłożyć rybę doprawioną solą i pieprzem. Serek wymieszać z poszatkowanym koperkiem i posmarować nim rybę. Całość przykryć drugim płatem ciasta posmarowanym jajkiem. Lekko ostrym nożem ponacinać w rąby całe ciasto z wierzchu, złączyć brzegi górnego płata ciasta z dolnym (jak dużego pieroga :))
Przełożyć na blachę i piec w piekarniku przez 25 min. w temperaturze 200*C
W tym czasie przygotować sos: na oliwie zeszklić drobno posiekana cebulę, dodać rozgnieciony czosnek oraz posiekaną rzeżuchę. Całość poddusić i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą.
Ja zrobiłam wg tego przepisu łososia - też pycha :) z młodymi ziemniaczkami a do sosu dodałam koperku bo rzeżuchy nigdzie nie znalazłam (chyba muszę zasiać :)
Źródło: 200 favolosi piatti di pesce, Gee Charman, wydawnictwo DeAGOSTINI 2011r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz