środa, 11 lutego 2015

Pomidory nadziewane ryżem i mozzarellą


Energetyczny i zdrowy przepis dla wegetarian i diabetyków. Ma właściwości przeciwutleniające i jest źródłem minerałów, zawartość Likopenu w pomidorach zwiększa odporność organizmu a wapno w stopionym serze zwiększa wchłanianie składników mineralnych w kości.

Składniki (4porcje):
  • 4 duże (800g) - pomidory
  • 200 g - podgotowanego ryżu (al dente)
  • 130g - sera mozzarella
  • wywar warzywny (ja rozrobiłam przyprawę do zup z wodą)
  • sól do smaku
  • ja jeszcze dodałam posiekaną świeżą bazylię

Pomidory umyć, odciąć górną część, łyżeczką usunąć pestki. Posolić wnętrze i odwrócić pomidora do góry dnem by wypłynął cały sok.

Mozzarellę pokroić w kostkę. Ryż podgotować na patelni z odrobiną wywaru, zdjąć z ognia i wymieszać delikatnie z mozzarellą.
Wypełnić pomidory farszem i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 180*C przez ok 30 min.

Jeśli pomidory będą się przewracały na blaszce można podłożyć pod nie papier do pieczenia.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz