Składniki (4porcje):
- 400g - makaronu typu muszelki lub podobnego kształtu
- 800g - małży (vongole)
- 240g - zielonych szparag (świeżych lub 160 g mrożonych)
- 2 ząbki - czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przepołowione ząbki czosnku, lekko zeszklić. Po czym wrzucić dokładnie umyte małże. Przykryć i gotować na dużym ogniu, do momentu aż się wszystkie małże otworzą. Małże wyjąć obrać z większości muszli, zostawiając kilka najładniejszych, usunąć czosnek oraz zamknięte muszle. Sos z gotowania małży przecedzić przez czystą szmatkę lub filter do kawy (nie przez sitko). Małże, sos oraz szparagi włożyć z powrotem na patelnię.
W wodzie pozostałej po gotowaniu szparag ugotować makaron z tym że 5 min przed czasem wyjąć łyżką cedzakową (nie odcedzać dokładnie) i dodać do małż. Całość gotować aż makaron będzie dobry. Jeśli uznamy że makaron wchłonął cały sos można podlać lekko wodą z gotowania szparag.
Jak widać na zdjęciu użyłam innego makaronu jak w przepisie. Wybór pozostawiam wg indywidualnych upodobań.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz