piątek, 13 lutego 2015

Makrela w pomidorach z oliwkami i orzeszkami piniowymi

Danie to jest bezglutenowe i ma działanie przeciwutleniające, zawarte są w nim Omega 3, niezbędne aminokwasy i witaminy A,B,C,E. Składniki te poprawiają krążenie krwi i wpływają na poprawną pracę jelit. Danie to wskazane dla diabetyków, osób z problemami serca oraz osób uczulonych na produkty mleczne.

Składniki:
  • 2 (720g) - makrele
  • 200g - pomidorów pelatti z puszki (krojonych)
  • 10 - zielonych oliwek (wydrylowanych)
  • 20g - orzeszków piniowych
  • tymianek(najlepiej świeży ja dałam 1łyżkę)
  • 70ml - białego wytrawnego wina 
  • 1 (120g) - duża czerwona cebula
  • czosnek (ja dałam 4 średnie ząbki)
  • oliwa z oliwek
  • sól (do smaku)
Makrelę wyfiletować i lekko posolić. Cebulę pokroić w półksiężyce a oliwki w grubsze plasterki.


W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pomidory i gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać oliwki, orzeszki piniowe i liście tymianku. Podlać winem i kontynuować gotowanie przez ok 5 min.

Filety ułożyć w naczyniu do pieczenia skórką do dołu i skropić lekko oliwą. Gdy sos będzie gotowy wyłożyć go na filety i piec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180*C

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz