Składniki:
- 2 (720g) - makrele
- 200g - pomidorów pelatti z puszki (krojonych)
- 10 - zielonych oliwek (wydrylowanych)
- 20g - orzeszków piniowych
- tymianek(najlepiej świeży ja dałam 1łyżkę)
- 70ml - białego wytrawnego wina
- 1 (120g) - duża czerwona cebula
- czosnek (ja dałam 4 średnie ząbki)
- oliwa z oliwek
- sól (do smaku)
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pomidory i gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać oliwki, orzeszki piniowe i liście tymianku. Podlać winem i kontynuować gotowanie przez ok 5 min.
Filety ułożyć w naczyniu do pieczenia skórką do dołu i skropić lekko oliwą. Gdy sos będzie gotowy wyłożyć go na filety i piec w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180*C
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz