poniedziałek, 23 lutego 2015
Fasolka szparagowa z ziemniakami i sosem pesto
Danie to ma działanie moczopędne , zawiera dużo witaminy A, B i C oraz soli mineralnych zwłaszcza potasu co zapobiega zatrzymywaniu wody w organiżmie. Potrawa wpływa na prawidłową pracę jelit, ułatwia trawienie i oczyszczenie organizmu.
Przepis dedykowany wegetarianom, weganom, osobom z chorobami serca i wysokim poziomem choresterolu oraz dla osób uczulonych na produkty mleczne.
Składniki (4 porcje):
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i ugotować na parze.
Według przepisu z książki warzywa włożyć do salaterki dodać sos pesto, trochę oliwy i delikatnie wymieszać. Przyprawić solą do smaku.
Ja natomiast zrobiłam trochę inaczej. Rozgrzałam patelnię wlałam trochę oliwy dodałam pesto, po czym wrzuciłam na rozgrzany sos warzywa. Delikatnie wymieszałam i nie soliłam bo pesto jest jak dla mnie wystarczająco słone.
To danie jest zaskakująco smaczne :)
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz