Potrawa bezglutenowa dedykowana również osobom uczulonym na przetwory mleczne.
Składniki (4 porcje):
- 5 - jajek
- 250g - brokuła
- 3 (280g) - niedużych ziemniaków
- 2 filety - solonego anchois
- 1 ząbek - czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
Na głęboką patelnię wlać trochę oliwy, dodać ząbek czosnku (ja dałam 2) i anchois. Lekko podsmażyć i dodać brokuł. Podlać trochę wodą i gotować pod przykryciem kilka minut tak aby brokuły pozostały chrupkie.
Następnie wyjąć czosnek, ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć warzywa do miski dodać roztrzepane jajka doprawić do smaku solą i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wlać przygotowaną masę. Gdy masa się zetnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ze 3 min.
Ja smażyłam na małym ogniu pod przykryciem a potem by przewrócić na drugą stronę, przekroiłam na pół i szeroką łopatką przełożyłam na drugą stronę.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz