wtorek, 8 marca 2016

Zupa - krem pomidorowo-marchwiowa

Jest to prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu zupa. Jak widać zwyczajna pomidorówka może mieć wiele twarzy :) 

Składniki (4 porcje):

  • 2 puszki - pomidorów pelati 400g
  • 200g - marchwi 
  • ok 250 ml - bulionu warzywnego (może być rozpuszczona vegeta)
  • świeża bazylia
  • 1 - ser mozzarella (jak ktoś chce)
  • sól i pieprz


Do bulionu wrzucić obraną i pokrojoną marchew (szybciej się ugotuje) i ugotować do miękkości. Po czym dodać pomidory pelati i gotować kilka minut. Pod koniec gotowania dodać świeżą bazylię.
Całość zmiksować blenderem i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pokrojonym w niedużą kostkę serem mozzarella (jeśli nie chcecie nie musicie dodawać, ja po prostu lubię mozzarellę i dodaję ją zamiast śmietany) i groszkiem ptysiowym. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz