wtorek, 8 marca 2016

Groszek ptysiowy

Jest to przepis na ciasto parzone, z którego można robić groszek ptysiowy, eklery, gniazda ptysiowe jak i również karpatkę. Wykonanie jest banalnie proste i nie ma szans by się nie udało :) 
Recepturę mam jeszcze z czasów szkoły średniej z zajęć gotowania. 
Groszek ptysiowy jest świetnym dodatkiem do zup kremowych.


Składniki:
  • 16 dag - mąki pszennej
  • 8 dag - margaryny
  • 5 szt. - jaj
  • 1/2 szklanki - wody
  • tłuszcz to wysmarowania blachy



Do garnka wlać wodę, wrzucić margarynę i całość doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do lekko schłodzonej masy dodawać po jednym jajku, energicznie mieszając ciasto. Gotowe ciasto za pomocą szprycy kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Formować małe kulki wielkości grochu. Piec w 190*C kilka minut na złoty kolor. 

Ja zawsze robię 2 porcje i oprócz groszku piekę też eklery :) 


Źródło: Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz