Recepturę mam jeszcze z czasów szkoły średniej z zajęć gotowania.
Groszek ptysiowy jest świetnym dodatkiem do zup kremowych.
Składniki:
- 16 dag - mąki pszennej
- 8 dag - margaryny
- 5 szt. - jaj
- 1/2 szklanki - wody
- tłuszcz to wysmarowania blachy
Do garnka wlać wodę, wrzucić margarynę i całość doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do lekko schłodzonej masy dodawać po jednym jajku, energicznie mieszając ciasto. Gotowe ciasto za pomocą szprycy kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Formować małe kulki wielkości grochu. Piec w 190*C kilka minut na złoty kolor.
Ja zawsze robię 2 porcje i oprócz groszku piekę też eklery :)
Źródło: Księga Przepisów Kulinarnych Zespół Szkół Sióstr Urszulanek SJK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz