środa, 2 marca 2016

Małże św. Jakuba zapiekane z cukinią

Jest to kolejna odsłona przegrzebek. Nie wiem jak przetłumaczyć z j. włoskiego "gratinate" dlatego nazwałam tą potrawę małże zapiekane. W j. włoskim potrawa ta zwie się "Capesante gratinate con zucchine e salsa allo yogurt"
Dobrze jest mieć w kuchni opiekacz, bo uruchomienie piekarnika dla 6 małż jest dość ekscentryczne :) ale cóż zrobić 

Składniki:

  • 6 - świeżych małż
  • 100g - ugotowanego czerwonego buraka
  • 70g - jogurtu naturalnego
  • 2 kromki - chleba tostowego
  • 1 - cukinia
  • nać zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek 
  • sól

Małże umyć i osuszyć, białe mięso (orzech) pokroić w 3 plastry. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. 
Na papierze do pieczenia ułożyć mięso małż przekładając je cukinią a na końcu kładąc koral (część koralową mięsa małży).

Do blendera wrzucić chleb tostowy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie zmiksować, po czym posypać nim mięso małż z cukinią. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na 6 min.

W między czasie do blendera wrzucić buraka i zmiksować go z jogurtem i odrobiną soli.
Do umytych muszli wyłożyć pure z buraka i na wierzch kłaść zapieczone małże.

Danie bardzo proste i bardzo smaczne.


Żródło: La Cucina Italiana, miesięcznik kulinarny, wydanie Styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz