Dobrze jest mieć w kuchni opiekacz, bo uruchomienie piekarnika dla 6 małż jest dość ekscentryczne :) ale cóż zrobić
Składniki:
- 6 - świeżych małż
- 100g - ugotowanego czerwonego buraka
- 70g - jogurtu naturalnego
- 2 kromki - chleba tostowego
- 1 - cukinia
- nać zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
Małże umyć i osuszyć, białe mięso (orzech) pokroić w 3 plastry. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
Na papierze do pieczenia ułożyć mięso małż przekładając je cukinią a na końcu kładąc koral (część koralową mięsa małży).
Do blendera wrzucić chleb tostowy, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie zmiksować, po czym posypać nim mięso małż z cukinią. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na 6 min.
W między czasie do blendera wrzucić buraka i zmiksować go z jogurtem i odrobiną soli.
Do umytych muszli wyłożyć pure z buraka i na wierzch kłaść zapieczone małże.
Danie bardzo proste i bardzo smaczne.
Żródło: La Cucina Italiana, miesięcznik kulinarny, wydanie Styczeń 2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz