Składniki(4 porcje):
- 200g - zielonego groszku (najlepiej świeży ale może być też mrożony)
- 500ml - bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka - mielonego kminku
- 2 ząbki - czosnku
- 2 nieduże - cebule (ja użyłam szalotki)
- 2 łyżki - oliwy z oliwek
- 500g - pomidorów
- 2 łyżki - świeżej bazylii
- gęsta śmietana
- sól i pieprz do smaku
Groszek wyłuskać ze strąków, umyć i ugotować w bulionie z dodatkiem mielonego kminku.
W międzyczasie obrać cebulę, czosnek i pokroić w niedużą kostkę. Pomidory umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać pokrojone pomidory i całość gotować ok 10 min. Na koniec dodać posiekaną świeżą bazylię i doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany groszek zmiksować blenderem.
Zupę podawać "ubraną" przygotowanymi pomidorami i śmietaną.
Jak widzicie przygotowanie jest proste a zupa smaczna i idealna dla osób stosujących dietę.
Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz