poniedziałek, 8 lutego 2016

Zupa - krem z kalafiora z grzankami

Lekka, pożywna zupa łatwa do przygotowania i idealna dla osób stosujących dietę niskokaloryczną.

Składniki:

  • 1 kg - świeżego kalafiora
  • 750 ml - bulionu warzywnego
  • 1 pęczek - świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz - do smaku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku
  • bagietka
  • masło
 Kalafior umyć i podzielić na nieduże kawałki, po czym włożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pokrojoną w plastry bagietkę.

Zupę serwować ze złotymi grzankami.

Smacznego :)

1 komentarz: