Zupa - krem z kalafiora z grzankami
Lekka, pożywna zupa łatwa do przygotowania i idealna dla osób stosujących dietę niskokaloryczną.
Składniki:
- 1 kg - świeżego kalafiora
- 750 ml - bulionu warzywnego
- 1 pęczek - świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz - do smaku
- świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku
- bagietka
- masło
Kalafior umyć i podzielić na nieduże kawałki, po czym włożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pokrojoną w plastry bagietkę.
Zupę serwować ze złotymi grzankami.
Smacznego :)
Takie zupy lubię niewiele składników, pyszny smak :-)
OdpowiedzUsuń