www.wikipedia.org |
Imbir jest niewątpliwie jedną z najstarszych przypraw, uprawianych od ponad 3000 lat. Powszechnie używana na Bliskim Wschodzie na długo przed Rzymianami.
Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane. Wiadomo jednak, że na terenie Europy pojawił się za sprawą Krzyżowców, którzy przywieźli go z Ziemi Świętej.
Obecnie roślina ta jest popularna na terenie całego świata. Ceniona jako przyprawa lecz przede wszystkim jako roślina lecznicza.
Najważniejszą częścią imbiru jest jego kłącze bogate w olejki eteryczne, dzięki którym imbir zawdzięcza swój unikatowy smak. Intensywny aromat lekko słodki z drzewną nutą imbir posiada dzięki zingiberolowi, zaś jego palący i gorzkawy smak to zasługa substancjom żywicznym: gingerol i zinferon.
W świeżym imbirze znajduje się wiele cennych składników odżywczych między innymi: białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy: C, B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo oraz olejki eteryczne.
Właściwości lecznicze imbiru:
- zwiększa ukrwienie mózgu - dzięki czemu wspomaga pamięć i koncentrację, odrobinę sproszkowanego imbiru do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości
- ułatwia trawienie - olejki zawarte w kłączu pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia
- ma działanie przeciwbólowe - regularnie stosowany zmniejsza częstotliwość i siłę bóli migrenowych
- działa przeciwzapalnie - wspomaga leczenie raka jajników, hamuje stany zapalne, leczy przeziębienia i stany grypowe, leczy infekcje jamy ustnej i zapalenie gardła
- ma działanie przeciwgorączkowe - wspomaga leczenie grypy i przeziębienia
- ma działanie przeciwwymiotne - łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, badania wykazały że imbir łagodzi poranne mdłości odczuwane przez kobiety w ciąży, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii oraz wzmaga apetyt
- ma działanie przeciwzakrzepowe - rozrzedza krew podobnie jak aspiryna, poprawia krążenie krwi w organizmie
- łagodzi bóle miesiączkowe - ma działanie rozkurczowe, warto dodawać imbir do jedzenia przy wystąpieniu pierwszych objawów PMS
- działa rozgrzewająco - przynosi ulgę chorym stawom, wspomaga leczenia artretyzmu, wspomaga krążenie krwi, polecany osobom narzekającym na zimno, z bladą cerą i zimnymi kończynami
- przyspiesza spalanie tłuszczu - wspomaga odchudzanie gdyż zawiera substancje o działaniu przeciwutleniającym
- ma działanie przeciwobrzękowe - zawarty olejek eteryczny ma działanie moczopędne, dzięki czemu z organizmu wydalany jest nadmiar wody
- działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną - świetny środek przy infekcjach jamy ustnej i zapaleniu gardła
- wspomaga wytwarzanie testosteronu - w Azji uważany za afrodyzjak
Nie wskazane jest spożywanie imbiru przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego, kobiety w ciąży (konsultacja z lekarzem), osoby z problemami układu krążenia. Najlepiej jest skonsultować się z lekarzem jeśli chcemy spożywać imbir w celach leczniczych przez dłuższy okres czasu.
Obok właściwości leczniczych imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Imbir świeży ma inny aromat niż suszony, dlatego nie powinno się ,podczas przygotowania potraw, zastępować imbiru świeżego suszonym i odwrotnie.
Świeży imbir dodaje świeżość i pikantność potrawom z owoców morza i mięs (szczególnie tłustym). Nie polecam łączyć imbiru z innymi ziołami (rozmaryn, tymianek itp.) ze względu na jego intensywny smak. Świetnie jednak współgra z takimi przyprawami jak: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, goździk, pieprz i kardamon. Imbir świeży zawsze trzeba obrać ze skórki.
Natomiast suszony imbir to świetny dodatek do ciast, sałatek owocowych i deserów.
Receptury:
- herbata przy przeziębieniach
- napój przy stanach grypowych
- sok przy chorobie lokomocyjnej, łagodzący wymioty i przy zatruciach pokarmowych
- sposób na zimne stopy
- syrop na przeziębienia i kaszel
- sposób na ból gardła
- syrop na kaszel 1
- syrop na kaszel 2
- napar na zgagę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz