czwartek, 8 października 2015

Imbir (Zingiber Boehm.)

www.wikipedia.org

Imbir jest niewątpliwie jedną z najstarszych przypraw, uprawianych od ponad 3000 lat. Powszechnie używana na Bliskim Wschodzie na długo przed Rzymianami. 
Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane. Wiadomo jednak, że na terenie Europy pojawił się za sprawą Krzyżowców, którzy przywieźli go z Ziemi Świętej.

Obecnie roślina ta jest popularna na terenie całego świata. Ceniona jako przyprawa lecz przede wszystkim jako roślina lecznicza.
Najważniejszą częścią imbiru jest jego kłącze bogate w olejki eteryczne, dzięki którym imbir zawdzięcza swój unikatowy smak. Intensywny aromat lekko słodki z drzewną nutą imbir posiada dzięki zingiberolowi, zaś jego palący i gorzkawy smak to zasługa substancjom żywicznym: gingerol i zinferon.
W świeżym imbirze znajduje się wiele cennych składników odżywczych między innymi: białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy: C, B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo oraz olejki eteryczne.

Właściwości lecznicze imbiru:
  • zwiększa ukrwienie mózgu - dzięki czemu wspomaga pamięć i koncentrację, odrobinę sproszkowanego imbiru do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości
  • ułatwia trawienie - olejki zawarte w kłączu pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia
  • ma działanie przeciwbólowe - regularnie stosowany zmniejsza częstotliwość i siłę bóli migrenowych
  • działa przeciwzapalnie - wspomaga leczenie raka jajników, hamuje stany zapalne, leczy przeziębienia i stany grypowe, leczy infekcje jamy ustnej i zapalenie gardła
  • ma działanie przeciwgorączkowe - wspomaga leczenie grypy i przeziębienia
  • ma działanie przeciwwymiotne - łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, badania wykazały że imbir łagodzi poranne mdłości odczuwane przez kobiety w ciąży, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii oraz wzmaga apetyt
  • ma działanie przeciwzakrzepowe - rozrzedza krew podobnie jak aspiryna, poprawia krążenie krwi w organizmie
  • łagodzi bóle miesiączkowe - ma działanie rozkurczowe, warto dodawać imbir do jedzenia przy wystąpieniu pierwszych objawów PMS
  • działa rozgrzewająco - przynosi ulgę chorym stawom, wspomaga leczenia artretyzmu, wspomaga krążenie krwi, polecany osobom narzekającym na zimno, z bladą cerą i zimnymi kończynami
  • przyspiesza spalanie tłuszczu - wspomaga odchudzanie gdyż zawiera substancje o działaniu przeciwutleniającym
  • ma działanie przeciwobrzękowe - zawarty olejek eteryczny ma działanie moczopędne, dzięki czemu z organizmu wydalany jest nadmiar wody
  • działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną - świetny środek przy infekcjach jamy ustnej i zapaleniu gardła
  • wspomaga wytwarzanie testosteronu - w Azji uważany za afrodyzjak
Jak widać imbir to świetny środek zaradczy na wiele dolegliwości. Zawsze jednak pamiętać że imbir to roślina lecznicza, więc należy go spożywać w umiarkowanych ilościach.
Nie wskazane jest spożywanie imbiru przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego, kobiety w ciąży (konsultacja z lekarzem), osoby z problemami układu krążenia. Najlepiej jest skonsultować się z lekarzem jeśli chcemy spożywać imbir w celach leczniczych przez dłuższy okres czasu. 

Obok właściwości leczniczych imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Imbir świeży ma inny aromat niż suszony, dlatego nie powinno się ,podczas przygotowania potraw, zastępować imbiru świeżego suszonym i odwrotnie.
Świeży imbir dodaje świeżość i pikantność potrawom z owoców morza i mięs (szczególnie tłustym). Nie polecam łączyć imbiru z innymi ziołami (rozmaryn, tymianek itp.) ze względu na jego intensywny smak. Świetnie jednak współgra z takimi przyprawami jak: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, goździk, pieprz i kardamon. Imbir świeży zawsze trzeba obrać ze skórki.

Natomiast suszony imbir to świetny dodatek do ciast, sałatek owocowych i deserów.

Receptury:

 30g świeżego imbiru, 500ml wody, 1 łyżka cukru - Imbir pokroić w plastry, w rzucić do gorącej wody i zagotować, po czym napój przecedzić, osłodzić cukrem i pić rano i wieczorem po jednej szklance
  • sok przy chorobie lokomocyjnej, łagodzący wymioty i przy zatruciach pokarmowych
 Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć sok, wypić 1 łyżeczkę przed podróżą lub przy wymiotach
  • sposób na zimne stopy
 Do miski wlać gorącej wody (ale nie za gorącej) dodać 2-3 łyżeczki sproszkowanego imbiru, wymieszać i moczyć w tym stopy ok 15 min. 
  • syrop na przeziębienia i kaszel
 3-4 cm świeżego imbiru, cytryna pokrojona w plastry, miód lipowy lub spadziowy. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach, do wyparzonego suchego słoika układać warstwami trochę miodu, 3-4 plastry cytryny i szczypta tartego imbiru i znowu warstwa miodu, cytryna i imbir i tak długo aż wypełnimy cały słoik tak by na wierzchu była warstwa miodu. Słoik odstawić na 24 godziny, po czym tak sporządzony syrop można podawać 1 łyżeczkę 3 razy dziennie lub dodawać do herbaty by wzmocnić organizm i przy przeziębieniu.
  • sposób na ból gardła
Kilka razy dziennie ssać cienki plaster świeżego imbiru, lepiej nie rozgryźć imbiru bo jego intensywny sok może podrażnić jamę ustną
  • syrop na kaszel 1
 1 łyżeczka soku ze świeżego imbiru, 200 ml miodu lipowego, sok z 1 cytryny, wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 1 dzień. Podawać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
  • syrop na kaszel 2 
 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka przegotowanej wody, wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jeden dzień, po czym podawać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
  • napar na zgagę
1 cm świeżego imbiru zetrzeć, zalać 200 ml gorącej wody i zagotować. Po czym przestudzić, dokładnie przecedzić, osłodzić miodem i wypić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz