poniedziałek, 5 października 2015

Ryż do sushi

Najważniejsza sprawa w przygotowaniu sushi to dobrze ugotowany ryż. 
Jeśli nie znamy się na tym, jaki ryż kupić to wybierzcie ryż, który ma napisane na opakowaniu że jest przeznaczony do sushi. Generalnie nadaje się ryż o bardzo krótkim ziarnie taki jak do risotto.

Przed ugotowaniem ryż trzeba bardzo dobrze wypłukać w chłodnej wodzie. Mi to zajmuje ok 15 - 20 minut. Skąd wiemy kiedy ryż jest dobrze wypłukany? - Woda musi być czysta.

Ryż gotujemy na małym ogniu teoretycznie powinno być w proporcji 1:1,2 (ryż : woda), ja gotuję w proporcji:
  • 250g ryżu  
  • 375 ml wody. 
Wrzucam ryż do chłodnej wody i gotuję do miękkości. Ryż powinien całą wodę wchłonąć.
Najlepiej jest użyć garnka z granitową powłoką lub teflonową - ryż się nie przypali.
 


Ważna jest jakość użytej wody, najlepiej jest użyć wody butelkowanej lub dobrze odfiltrowanej.






Gdy ryż będzie ugotowany, dodaję podgrzany lecz nie zagotowany ocet ryżowy wymieszany z cukrem i szczyptą soli w proporcji:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli morskiej
Dobrze wymieszany ryż, trzeba schłodzić. Ja wkładam garnek w którym był gotowany ryż do chłodnej wody i co chwilę mieszam go delikatnie drewnianą łyżką.

Prawidłowo przygotowany ryż powinien łatwo dawać się formować w lekko zwilżonych dłoniach.

Sushi tak jak już pisałam w innym poście to fajna zabawa, daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz