Jeśli nie znamy się na tym, jaki ryż kupić to wybierzcie ryż, który ma napisane na opakowaniu że jest przeznaczony do sushi. Generalnie nadaje się ryż o bardzo krótkim ziarnie taki jak do risotto.
Przed ugotowaniem ryż trzeba bardzo dobrze wypłukać w chłodnej wodzie. Mi to zajmuje ok 15 - 20 minut. Skąd wiemy kiedy ryż jest dobrze wypłukany? - Woda musi być czysta.
Ryż gotujemy na małym ogniu teoretycznie powinno być w proporcji 1:1,2 (ryż : woda), ja gotuję w proporcji:
- 250g ryżu
- 375 ml wody.
Najlepiej jest użyć garnka z granitową powłoką lub teflonową - ryż się nie przypali.
Ważna jest jakość użytej wody, najlepiej jest użyć wody butelkowanej lub dobrze odfiltrowanej.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodaję podgrzany lecz nie zagotowany ocet ryżowy wymieszany z cukrem i szczyptą soli w proporcji:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli morskiej
Prawidłowo przygotowany ryż powinien łatwo dawać się formować w lekko zwilżonych dłoniach.
Sushi tak jak już pisałam w innym poście to fajna zabawa, daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami. Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz