czwartek, 8 października 2015

Herbatka z imbiru na przeziębienie

Okres jesienny sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom, staną podgorączkowym, grypowym, uczuciu zmęczenia i tak dalej i tym podobne. 
Jest wiele domowych sposobów by jakoś się ratować z opresji i mogę się założyć, że w każdym domu jest jakiś "babciny" sposób na jesienne bolączki.
Cóż ten przepis nie jest "babcinym" sposobem lecz sposobem "włoskim" na przeziębienie, dostałam recepturę od moich sąsiadów w Mediolanie, gdy zobaczyli że ledwo powłóczę swoimi kończynami usiłując walczyć z paskudnym przeziębieniem. Powiem wam jedno - to działa i już na drugi dzień czułam się o wiele lepiej, a po 2 dniach byłam zdrowa. Trzy razy dziennie gorący wielki kubeł herbatki i po 2 dniach czułam się jak nowo narodzona :)

Składniki:
  • 500 ml - wody
  • 4 cm - świeżego imbiru
  • 3-4 łyżki miodu lipowego
  • 1 cytryna
Imbir obrać i pokroić wzdłuż włókien na cienkie plasterki, cytrynę wyszorować i sparzyć po czym pokroić połowę na plasterki a z drugiej połowy wycisnąć sok.

Do rondelka wlać wodę, wrzucić imbir i cytrynę w plasterkach, całość zagotować i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez ok 30 min. Po czym przestudzić herbatkę do temperatury 40*C. Jest ważne by wywar miał nie więcej niż 40*C gdyż wyższa temperatura niszczy właściwości miodu i soku z cytryny. Całość przecedzić, dodać miód i sok z cytryny, wymieszać i pić 1 szklankę sporządzonej herbatki 3 razy dziennie.
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz