Danie to dedykowane jest wegetarianom oraz osobom z wysokim poziomem cholesterolu.
Składniki (4porcje):
- 400g - makaronu typu strozzapreti
- 720g - młodej cukinii
- szafran (1 saszetka)
- suszone peperoncino
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól
- 80g - pistacji (nie prażonych i nie solonych)
- 15g - startego parmezanu
- 15g - orzeszków Pini
- 1/2 ząbku - czosnku
- 95ml - oliwy z oliwek
W międzyczasie cukinię oczyścić i pokroić w półtalarki.
Do głębokiego rondla wrzucić pokrojony ząbek czosnku, jedną suszoną papryczkę peperoncino, odrobinę oliwy z oliwek a na koniec pokrojoną cukinię i sól do smaku. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Gdyby zaszła taka potrzeba można podlać trochę wodą pozostałą po ugotowanym makaronie. Gdy cukinia będzie prawie gotowa dodać szafran wymieszany z odrobiną zimnej wody.
Do blendera włożyć wszystkie składniki do przygotowania sosu pesto i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Połowę sosu pesto włożyć do głębokiej patelni wraz z cukinią i ugotowanym makaronem, delikatnie wymieszać i gotować kilka minut. Gdyby zaszła potrzeba dodać resztę sosu.
Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Uwaga- ważne pytanie!! Nurtuje mnie już od dłuższego czasu - gdzie zakupię prażone i niesolone pistacje?!
OdpowiedzUsuńChoca Loca to wszystko zależy gdzie mieszkasz, ja jestem teraz we Włoszech i tu prawie w każdym sklepie się je kupi, jeśli chodzi o Polskę to wrzuć w google i znajdziesz sporo sklepów oferujących pistacje w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń