środa, 29 lipca 2015

Sernik domowy

Składniki:

Ciasto
  • 0,5 kostki - margaryny (Kasia)
  • 1 szkl - cukru
  • 2 szkl - mąki wrocławskiej
  • 1 płaska łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki - kakao
  • 3 łyżki - słodkiej śmietany
Z podanych składników zarobić ciasto

Masa serowa
  • 0,5 kostki masła
  • 5 pudełek - serka homogenizowanego (półtłusty lub tłusty)
  • 5 - jaj
  • 1 szkl - cukru
  • 2 łyżki - budyniu śmietankowego
  • szczypta proszku do pieczenia
 
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, serek, budyń i proszek do pieczenia a na koniec dodać delikatnie mieszając ubite na pianę białka.

Do wysmarowanej formy wyłożyć 2/3 ciasta, następnie wlać na ciasto masę serową. Na koniec pokruszyć resztę ciasta na masę serową. Piec w temperaturze 180*C
 


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz