środa, 10 czerwca 2015

Sorbet ananasowy z limonką

Kolejny sorbet tym razem dla amatorów ananasa

Składniki (4porcje):
  • 850 ml - świeżego soku z ananasa 
  • 350g - cukru
  • 3 łyżki - soku z limonki
  • 1 -  białko jajka
  • szczypta soli

Uszykować sok z ananasa i zagotować go z cukrem, po czym ostudzić i dodać sok z limonki. Całość przelać do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawić do zamrażarki. Czas zamrażania to ok 5 godzin, z tym że trzeba co godzinę przemieszać zawartość tak by uzyskać małe kryształki lodowe.

Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do sorbetu. Dokładnie wymieszać tak by powstała jednolita masa. Sorbet wstawić do zamrażarki do czasu serwowania.

Proste, smaczne i orzeźwiające - idealne w upalne dni. 
Polecam

Źródło: Gelati e sorbetti, wyd. Naumann&Gobel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz