Składniki (4porcje):
- 850 ml - świeżego soku z ananasa
- 350g - cukru
- 3 łyżki - soku z limonki
- 1 - białko jajka
- szczypta soli
Uszykować sok z ananasa i zagotować go z cukrem, po czym ostudzić i dodać sok z limonki. Całość przelać do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawić do zamrażarki. Czas zamrażania to ok 5 godzin, z tym że trzeba co godzinę przemieszać zawartość tak by uzyskać małe kryształki lodowe.
Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do sorbetu. Dokładnie wymieszać tak by powstała jednolita masa. Sorbet wstawić do zamrażarki do czasu serwowania.
Proste, smaczne i orzeźwiające - idealne w upalne dni.
Polecam
Źródło: Gelati e sorbetti, wyd. Naumann&Gobel
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz