Danie dedykowane diabetykom, osobom stosującym dietę niskokaloryczną i osobom uczulonym na produkty mleczne.
Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene |
- 400g - mięsa z kurczaka
- 180g - roszponki
- 300g - pomidorków koktajlowych
- 2 - jajka
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Pokrojonego kurczaka moczyć w masie jajecznej i obtoczyć w bułce tartej. Panierowane kawałki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 200*C przez ok 15 minut tak by panierka się zrumieniła.
W międzyczasie umyć sałatę i pomidory. Pomidory przekroić na pół lub jeśli są większe na 4 części.
Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wszystkie składniki połączyć razem, polać oliwą z oliwek i doprawić odrobiną soli.
Danie to jest o tyle fajne, że można je przechować bez problemów do jutra, z tym że trzeba składniki trzymać osobno w pojemnikach i dopiero bezpośrednio przed podaniem wymieszać razem.
Ja jednak trochę zmodyfikowałam przepis - w ogródku nie mam roszponki :)
Składniki (4porcje)
- 400g - mięsa z kurczaka
- 180g - młodej sałaty z rukolą
- 300g - pomidorków koktajlowych
- 3 - mini papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa)
- 2 - jajka
- tymianek
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- opcjonalnie sezam
Pomidory i paprykę umyć i pokroić - pomidory w ćwiartki lub połówki a papryczki w talarki.
Po ostudzeniu kurczaka wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić solą i oliwą z oliwek.
Można też dodać odrobinę soku z cytryny.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Lubię takie zamieszanie na talerzu - smacznie, zdrowo, kolorowo i zaspakaja apetyt:)
OdpowiedzUsuń