czwartek, 11 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem

Jest to zdrowe i lekkie danie. Pieczenie w piekarniku jest o wiele zdrowsze niż smażenie na patelni, gdyż na patelni niska temperatura zmienia smak mięsa, wysusza je i mięso jest ciężko strawne ze względu na dodatek tłuszczu podczas smażenia. Pieczenie w piekarniku zachowuje więcej składników odżywczych i nie zmienia smaku mięsa.
Danie dedykowane diabetykom, osobom stosującym dietę niskokaloryczną i osobom uczulonym na produkty mleczne.


Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene
Składniki (4porcje):
  • 400g - mięsa z kurczaka
  • 180g - roszponki
  • 300g - pomidorków koktajlowych
  • 2 - jajka
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Mięso pokroić w podłużne kawałki. Jajka wybić do miski dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Pokrojonego kurczaka moczyć w masie jajecznej i obtoczyć w bułce tartej. Panierowane kawałki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 200*C przez ok 15 minut tak by panierka się zrumieniła.
W międzyczasie umyć sałatę i pomidory. Pomidory przekroić na pół lub jeśli są większe na 4 części.
Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wszystkie składniki połączyć razem, polać oliwą z oliwek i doprawić odrobiną soli.

Danie to jest o tyle fajne, że można je przechować bez problemów do jutra, z tym że trzeba składniki trzymać osobno w pojemnikach i dopiero bezpośrednio przed podaniem wymieszać razem.

Ja jednak trochę zmodyfikowałam przepis - w ogródku nie mam roszponki :)

Składniki (4porcje)
  • 400g - mięsa z kurczaka
  • 180g - młodej sałaty z rukolą
  • 300g - pomidorków koktajlowych
  • 3 - mini papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa)
  • 2 - jajka
  • tymianek
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sezam
Przygotowanie mięsa jest podobne lecz do masy jajecznej dodałam tymianek dodatkowo bułkę tartą można wymieszać z sezamem.
Pomidory i paprykę umyć i pokroić - pomidory w ćwiartki lub połówki a papryczki w talarki.
Po ostudzeniu kurczaka wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić solą i oliwą z oliwek. 
Można też dodać odrobinę soku z cytryny.


Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r


1 komentarz:

  1. Lubię takie zamieszanie na talerzu - smacznie, zdrowo, kolorowo i zaspakaja apetyt:)

    OdpowiedzUsuń