Składniki:
- 500g - borówek
- 2 - cytryny
- 300ml - alkoholu 95%
- kawałek wanilii
- 500g cukru
- 200ml wody
Cytryny umyć i osuszyć, za pomocą obieraczki obrać z żółtej części skórki po czym cytrynę przeciąć na pół i wycisnąć z niej sok.
Sok z cytryny użyć do wody w której namoczone i umyte będą borówki. Po kilku minutach borówki odcedzić z wody i osuszyć .
Do pojemnika szczelnie zamykanego włożyć borówki, syrop cukrowy (200ml wody gotowanej przez 5 min z 500g cukru). Dodać również skórkę z cytryny i wanilię oraz alkohol. Całość szczelnie zamknąć i przez 40 dni wystawić na działanie promieni słonecznych w dzień a w nocy wstawiać do domu. Po upływie 40 dni pojemnik przenieść w chłodne i ciemne miejsce na kolejne 40 dni. Po 80 dniach całość dokładnie przecedzić i przelać do butelek. Następnie odstawić trunek na kolejne 3 miesiące.
Trochę jest czekania ale warto :)
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz