Nocino di San Giovanni
Likier orzechowy pity po jedzeniu wspomaga trawienie. Legendy głoszą, że likier ten mógł być sporządzany tylko i wyłącznie przez dziewice. W okolicach święta św. Jana zrywały niedojrzałe orzechy i sporządzały ten wspaniały likier. Cóż czasy się zmieniły (może i dobrze) tak czy inaczej najlepiej jest zbierać orzechy właśnie krótko przed dniem św. Jana.
Składniki:
- 40 szt. - niedojrzałych orzechów
- 1 - cytryna
- 1,5l - alkoholu 95%
- 10 - goździków
- kawałek cynamonu
- do przygotowania syropu cukrowego:
(cukier rozpuścić w wodzie i gotować przez 5 min)
- 1 kg - cukru
- 400ml - wody
Orzechy umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Pokrojone orzechy włożyć do słoja, dodać alkohol, przyprawy i skórkę z cytryny. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 40 dni, pamiętając by codziennie dokładnie wstrząsnąć zawartością słoja. Po upływie 40 dni sporządzić syrop cukrowy, gdy syrop wystygnie dodać go do słoja. Dokładnie wymieszać i przecedzić. Likier przelać do butelek z białego szkła i odstawić na kolejne 10 dni.
Niektórzy wykorzystują jeszcze raz składniki pozostałe z produkcji likieru zalewając je wytrawnym białym winem. Całość odstawia się na ponad 10 dni, wynikiem jest uzyskanie trunku podobnego do vinsanto.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz