Vov
Jest to oryginalna receptura pochodząca z klasztoru Santa Maria del Monte e Bevagna w prowincji Perugia. Smaczny likier, składnik wielu włoskich deserów.
Składniki:
- 600g - cukru
- 10 - jajek
- 400ml - mleka
- 300ml - alkoholu 95%
- 0,5l - Marsala
- 1 laska wanilii
Jajka rozbij i oddziel żółtka i białka. W naczyniu ze stali nierdzewnej żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę, po czym nie przestając mieszać dodać mleko i połowę Marsala, dodać wanilię. Całość mieszając pomału ogrzewać doprowadzając do wrzenia i w tym momencie odstawić z ognia.i ostudzić. Usunąć wanilię, dodać alkoholi i resztę Marsala. Dobrze wymieszać i przelać do butelek. Odstawić likier na 2 miesiące, tak likier należy spożyć przed upływem 2 lat.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz