środa, 22 kwietnia 2015

Vov


Jest to oryginalna receptura pochodząca z klasztoru Santa Maria del Monte e Bevagna w prowincji Perugia. Smaczny likier, składnik wielu włoskich deserów.

Składniki:
  • 600g - cukru
  • 10 - jajek
  • 400ml - mleka
  • 300ml - alkoholu 95%
  • 0,5l - Marsala
  • 1 laska wanilii
Jajka rozbij i oddziel żółtka i białka. W naczyniu ze stali nierdzewnej żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę, po czym nie przestając mieszać dodać mleko i połowę Marsala, dodać wanilię. Całość mieszając pomału ogrzewać doprowadzając do wrzenia i w tym momencie odstawić z ognia.i ostudzić. Usunąć wanilię, dodać alkoholi i resztę Marsala. Dobrze wymieszać i przelać do butelek. Odstawić likier na 2 miesiące, tak likier należy spożyć przed upływem 2 lat.


Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz