Danie dedykowane osobom o wysokim poziomie cholesterolu.
Składniki (4porcje):
- 800g - ośmiornica
- 450g - ziemniaków
- 100g - białej cebuli
- 400g - pomidorów z puszki
- 20 szt. - oliwek mieszanych (zielonych i czarnych)
- 20g - solonych kapar
- peperoncino (do smaku)
- tymianek
- 200ml - białego wytrawnego wina
- 1 litr - bulionu
- oliwa z oliwek
- sól
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać peperoncino i kapary a po chwili ośmiornicę. Całość podsmażyć, po czym podlać winem i gotować aż wino odparuje. Gdy wino w większości odparuje dodać ziemniaki i po chwili pomidory z puszki. Na koniec dodać oliwki, podlać bulionem i dusić przez ok 40 min podlewając w razie potrzeby bulionem. Pod koniec duszenia dodać tymianek. Danie serwować z chrupiącym białym pieczywem.
Danie jest smaczne lecz jak na mój gust tuszuje prawdziwy smak ośmiornicy. Myślę że lepiej dodać kurczaka zamiast ośmiornicy. Ośmiornica ma smaczne delikatne mięso i lepiej je podawać grillowane z odrobiną czosnku i soli.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz