Składniki (4 porcje):
- 1 kg - pomidorów pelati
- 1 - cebula
- 2 gałązki - selera naciowego
- 3 łyżki - oliwy z oliwek
- 1 - liść laurowy
- 150 ml - bulionu warzywnego
- 2-3 krople - tabasco
- 2 łyżki - posiekanej świeżej bazyli
- sól i pieprz
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, po czym dodać pomidory, posiekany seler i liść laurowy. Wszystko razem przesmażyć przez kilka minut i dodać bulionu. Całość gotować przez ok 20 - 30 min (do miękkości warzyw). Następnie wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę blenderem. Całość doprawić solą, pieprzem i tabasco. Zupę podawać w bulionówkach posypaną posiekaną świeżą bazylią.
Danie rozgrzewające i lekko strawne.
Smacznego :)
Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz