wtorek, 8 marca 2016

Zupa pomidorowa z tabasco

Pomidorówka - jedna z moich ulubionych zup. Jest smaczna i szybko się ją robi :) - to co najbardziej lubimy. Tym razem lekko pikantna, świetnie rozgrzewająca czyli idealna, gdy na dworze niby ciepło a człowiek wraca do domu przemarznięty.

Składniki (4 porcje):
  • 1 kg - pomidorów pelati
  • 1 - cebula
  • 2 gałązki - selera naciowego
  • 3 łyżki - oliwy z oliwek
  • 1 - liść laurowy
  • 150 ml - bulionu warzywnego
  • 2-3 krople - tabasco
  • 2 łyżki - posiekanej świeżej bazyli
  • sól i pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, po czym dodać pomidory, posiekany seler i liść laurowy. Wszystko razem przesmażyć przez kilka minut i dodać bulionu. Całość gotować przez ok 20 - 30 min (do miękkości warzyw). Następnie wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę blenderem. Całość doprawić solą, pieprzem i tabasco. Zupę podawać w bulionówkach posypaną posiekaną świeżą bazylią.

Danie rozgrzewające i lekko strawne. 
Smacznego :)

Żródło: Low Fat, Nina Engels, wydawnictwo FSC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz