Po chwili buszowania w internecie, by zdobyć potrzebną wiedzę jak przygotować takie świeżo złapane ślimaki, czas sprawdzić swoje umiejętności :)
Składniki:
- Ślimaki winniczki świeżo złapane :) ja miałam ok 5 kg
- duuuużo soli min 1 kg w zależności ile ślimaków złapaliśmy
- duuuużo wody
- jajko i bułka tarta
- czosnek
- wino wytrawne białe
- masło
- sól i pieprz do smaku
Trzeba uzbroić się w cierpliwość bo czas przygotowania ślimaków od złapania do zjedzenia trwa tydzień :) no niestety trzeba poczekać. Złapane ślimaki najlepiej włożyć w taką siatkę na ryby o niedużych oczkach by ślimaki zwyczajnie nie uciekły i zawiesić ją w chłodnym przewiewnym miejscu na minimum 4 dni (najlepiej 6). Dobrze jest ślimaki codziennie spryskać wodą.
Po upływie 4-6 dni ślimaki trzeba dokładnie umyć, następnie zasypać solą tak by do każdej muszelki trafiło dość sporo soli. Odstawić ślimaki z solą tak na 30 min, po czym trzeba ślimaki wypłukać ze śluzu. Jest to bardzo pracochłonne i potrzeba sporo wody. Śluzu jest sporo więc najlepiej jeśli to możliwe robić to na dworze.
Po dokładnym wypłukaniu ślimaki wrzuca się do wrzątku i gotuje ok 30 min.
Ugotowane ślimaki za pomocą wykałaczki lub wąskiego widelczyka do ciasta wyjmuje się ze skorupki i odrywa końcówkę, która była w skorupce tak by został tylko mięsień tzw. noga na której porusza się ślimak.
Teraz już mamy z górki :)))
Nogi ślimaków obtaczamy w jajku i bułce tartej i wrzucamy do głębokiej patelni z roztopionym sklarowanym masłem i smażymy na złoty kolor. Po czym dodajemy czosnku według uznania i podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Jak smakują ślimaki? Trochę jak lekko gumowaty kurczak :) Warto spróbować choć raz.
Jest to dość pracochłonna potrawa ale jak tylko mam czas w maju to serwuję sobie takie danie.
Warto wiedzieć, że winniczki można łapać w kwietniu i w maju, przez resztę roku są pod ochroną.
Brawo za odwagę i pomysł! Nie wiem czy sama znajdę w sobie tyle odwagi... ale jakbym kiedyś brała się za ślimaki to na pewno wedle Twojego przepisu! Dam znać jak wyszły! (:
OdpowiedzUsuńPolecam, zawsze warto spróbować coś nowego :)
OdpowiedzUsuń