środa, 29 lipca 2015

Sernik z makiem

Składniki:

Ciasto
  • 1 szkl - mąki pszennej
  • 12,5 dag - margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl - cukru
  • 2 łyżki - kakao
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka - olejku rumowego
Masa serowa
  • 50 dag - tłustego sera twarogowego
  • 5 dag - masła
  • 3/4 szkl - cukru pudru
  • 2 - jajka
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
 Masa makowa
  • 50 dag - maku
  • 1,5 szkl - cukru
  • 5 dag - masła
  • 2 - białka
  • 16g - cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka - olejku pomarańczowego

Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30 min.

Masa serowa:
Ser zmielić, białka ubić na sztywną pianę, masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę. Do utartego masła dodać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny a na końcu pianę z białek delikatnie mieszając.

Masa makowa:
Mak sparzyć, odcedzić i trzy razy zmielić w maszynce do mięsa. W rondlu rozpuścić masło dodać mak, cukier, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 10-15 min ciągle mieszając. Następnie ostudzić masę i połączyć ją z ubitą z białek pianą.

Do wysmarowanej formy wyłożyć równomiernie ciasto, następnie masę serową a na wierzch masę makową.

Piec ok 70 min w temperaturze 170*C, po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy.

Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz