środa, 29 lipca 2015

Placek nadziewany serem

Składniki:

Ciasto
  •  dag - mąki pszennej
  •  dag - masła lub margaryny
  •  3 - żółtka
  • 10 dag - cukru
  • 5 dag - drożdży
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 szkl - ciepłego mleka
Nadzienie
  •  30 dag - tłustego sera twarogowego
  • 17 dag - cukru
  • 16g - cukru waniliowego
  • 4 - żółtka
  • 8 dag - masła
  • 10 dag - rodzynek
  • 1 łyżka - skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku oraz skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i stopione masło.

Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki, w której placek będzie pieczony.
Trzy pasy ciasta posmarować nadzieniem, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i ułożyć jeden na drugim. Przykryć czwartym pasem i zlepić dokładnie brzegi a następnie całość skręcić dwukrotnie wokół osi,
Ciasto posmarować na wierzchu białkiem i włożyć do formy aby wyrosło.
Piec 40-50 min w temperaturze 180*C

Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz