poniedziałek, 27 lipca 2015

Sernik dekoracyjny

Składniki:
Ciasto
  • 1,5 szkl -  mąki
  • 0,5 szkl - cukru
  • 0,5 kostki - masła roślinnego
  • 2 łyżki - kakao
  • 0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 5 łyżek - mleka

Masa serowa
  • 0,5 kostki - masła
  • 1 kg - sera
  • 6-10 - jaj (w zależności od tego jakie są duże)
  • po 1 łyżce - mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego
  • 1,5 szkl - cukru pudru
  • 1 mała paczka - cukier waniliowy 
  • olejek aromatyczny (rumowy lub cytrynowy)
  • rodzynki
  • skórka pomarańczy 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
Ser i masło przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać żółtka i pozostałe składniki - dokładnie zmiksować. Białka z jajek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Do wysmarowanej formy do pieczenia zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę schłodzonego ciasta, po czym wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik piec ok 1 godziny w temperaturze 180 - 200*C


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz