sobota, 4 lipca 2015

Liquore di rabarbaro - Likier z rabarbaru

Rabarbar jeszcze kilkanaście lat temu bardzo popularny w Polsce, pomału wraca znów do łask. Używa się go do sporządzania soków, kompotów, ciast oraz różnego rodzaju alkoholi. Moja propozycja to likier z rabarbaru a konkretnie z korzenia rabarbaru lekarskiego, którą miałam możliwość skosztowania we Włoszech i serdecznie polecam.

Składniki:
  • 200ml - alkoholu 95%
  • 50ml - wody
  • 20g - suszonych kłączy rabarbaru lekarskiego
do przygotowania syropu cukrowego:
  • 250g - cukru
  • 250ml - wody
Kłącze rabarbaru rozgnieść i włożyć słoja wraz z alkoholem i 50 ml wody, szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni. Po upływie tego czasu przygotować syrop cukrowy i ostudzony dodać do rabarbaru z alkoholem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół dnia w ciemne miejsce. Po czym całość dokładnie przecedzić najlepiej przez bawełnianą czystą szmatkę lub filtr do parzenia kawy i przelać do butelek. Likier gotowy jest od razu do spożycia lecz wiadomo, że z upływem czasu staje się smaczniejszy.

Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz