Przepisów na biszkopt jest cała masa i z pewnością wszystkie są bardzo dobre lecz szukając receptury w internecie można dostać oczopląsu i na koniec nie wiadomo, który z przepisów wybrać. Cóż ja podam 2 receptury, obie sprawdzone i zawsze biszkopt wychodził mi pulchny i przede wszystkim nie oklapł.
Pierwszy przepis to tradycyjna receptura, którą nauczyłam się jako pierwszą w szkole SS. Urszulanek w Pniewach. Biszkopt wychodzi świetny, z tym że trzeba być bardzo dokładnym w przygotowaniu.
Składniki:
- 150g - jaja (3 szt)
- 90g - cukru
- 90g - mąki pszennej
- 5g - cukru waniliowego
- tłuszcz do smarowania formy
- bułka tarta
Mąkę przesiać i dodawać po trochu do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką - masy nie mieszajcie jak herbatę tylko zanurzajcie łyżkę przy brzegu miski sięgając dna po czym wynurzajcie łyżkę na przeciwległym brzegu w tym samym czasie drugą ręką obracajcie pomału miskę - w ten sposób wtłacza się więcej powietrza do masy dzięki czemu biszkopt jest pulchny.
Gdy całość będzie dobrze wymieszana. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej lekko bułką tartą tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec ok 25 min, biszkopt będzie gotowy gdy brzegi lekko zaczną odchodzić od brzegów formy a kijek wbity w środek będzie suchy. Nie trzymajcie za długo w piekarniku biszkoptu bo będzie wysuszony.
Po wyjęciu z piekarnika natychmiast wyjmijcie biszkopt z formy na drewnianą deskę przykrytą płócienną ścierką.
Biszkopt nie lubi częstego otwierania piekarnika, więc unikajcie tego, nie lubi przeciągów, więc niech stygnie w miejscu bez przewiewu. Forma powinna być tradycyjna metalowa, formy silikonowe niezbyt się do tego nadają. Bardzo ważne by jajka były świeże - piana z białek jest o wiele lepsza.
Ja robię zazwyczaj biszkopt z 6 jaj.
Drugi przepis mam od rodziny z mazur, też sprawdzony i zawsze wychodzi. Jest to "bezpieczniejsza" wersja biszkoptu.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 16 g proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- bułka tarta
Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać ocet, olej, proszek do pieczenia i dokładnie ubić na pulchną masę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia cukru.
Do piany z białek dodać masę z żółtek i dokładnie delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać i dodawać stopniowo do masy mieszając łyżką drewnianą.
Gdy masa będzie gotowa wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz