wtorek, 9 czerwca 2015

Sorbet truskawkowy

Sezon na truskawki już w pełni, słoneczko przygrzało, więc czas wam zaproponować coś orzeźwiającego - bardzo popularnego we Włoszech - sorbet :)

Składniki (4porcje):
  • 500g - truskawek
  • 1 - cytryna
  • 125g - cukru pudru
  • 16g - cukru waniliowego
  • 200ml - wody
Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić w kawałki. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim truskawki, odstawić na 10 min.
W 200 ml wody rozpuścić cukier puder i cukier waniliowy, całość pomału gotować aż powstanie syrop cukrowy.
Truskawki i ostudzony syrop zmiksować, włożyć do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i włożyć do zamrażarki. Co 2 godziny przemieszać sorbet. po ok 4 - 5 godz. deser powinien być gotowy. Zależy to jednak od zamrażarki. 
Bardzo smaczny i orzeźwiający deser idealny na upalne dni.

Źródło: Gelati e sorbetti, wyd. Nauman&Gobel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz