wtorek, 9 czerwca 2015

Ryż curry z mięsem i warzywami

Przepis ten ma właściwości lecznicze , detoksykacyjne i przeciwzapalne. Curry  jest bogate w kurkumę, która ma korzystny wpływ na wątrbę, żołądek i jelita. Danie to dedykowane jest diabetykom i osobą z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Składniki (4 porcje):
  • 200g - ryżu basmati
  • 20g - curry
  • 400g - mięsa z kurczaka lub indyka
  • 300g - marchwi
  • 200g - pory
  • 100g - pieczarek lub innych grzybów
  • 1,5l - bulionu
  • 80g - jogurtu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pierz

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić w nieduże kawałki i obsmażyć na oliwie z oliwek.
W międzyczasie pokroić por i marchew w kostkę,  pieczarki w plastry. 
Obsmażone mięso wyjąć z patelni a na rozgrzany tłuszcz pozostały ze smażenia wrzucić por i zeszklić. Po kilka minutach dodać marchew a po kolejnych 5 minutach dodać również grzyby.
Całość doprawić solą, curry i podlać bulionem. Gotować aż marchewka będzie prawie miękka, podlewając w razie potrzeby bulionem. Pod koniec gotowania dodać do warzyw mięso i jogurt, delikatnie wymieszać. Danie przyprawić pieprzem i gotować jeszcze przez kilka minut.
Na talerz wyłożyć ugotowany ryż i polać go przygotowanym sosem. 
Danie lekkie i bardzo smaczne.


Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie dania <3 Najlepsze obiady na świecie! Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń