wtorek, 16 czerwca 2015

Roladki z bakłażana w pomidorach

Danie bardzo smaczne, choć trzeba włożyć troszkę więcej pracy w przygotowanie, warto !!! Potrawa bardzo sycąca lecz lekko strawna, dedykowana diabetykom i osobom stosującym dietę nisko kaloryczną.

Składniki (4porcje):

  • 600g - długiego bakłażana
  • 250g - ziemniaków
  • 100g - prosciutto cotto lub innej dobrej jakości szynki gotowanej
  • 500g - przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1 - jajko
  • ok 6 łyżek - startego parmezanu
  • 2 -  ząbki czosnku - ja dałam 4 duże ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprzu
  • wykałaczki
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W między czasie umyte bakłażany pokroić wzdłuż w plastry ok 1 cm i posolić.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jeden obok drugiego plastry bakłażana i piec w piekarniku nagrzanego do 200*C przez ok 20 min.

Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i zrobić pure, po czym dodać do nich 4 łyżki startego parmezanu, pokrojoną w kostkę szynkę i jajko. Całość dokładnie wymieszać.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić na nim pokrojony w plasterki czosnek, dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przecier chwilę pogotować na małym ogniu.

Gdy plastry bakłażana się zrumienią, wyjąć je z piekarnika  i przestudzić. Każdy z plastrów posmarować przygotowaną masą z ziemniaków. Następnie zwinąć plaster w rulonik i spiąć wykałaczką by się nie rozwinął.

Dno naczynia do zapiekania posmarować dość grubo przecierem pomidorowym, ułożyć na nim roladki i polać po wierzchu pozostałym sosem tak by je przykryć. Całość posypać lekko parmezanem.
Piec w piekarnku w temperaturze 200*C przez ok 15 - 20 min.

Można zrobić wersję wegetariańską tego dania, zwyczajnie nie dodając szynki :)
  
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

1 komentarz: