wtorek, 21 kwietnia 2015

Elisir di china

Eliksir ten to specjalność Kamedułów z Toskanii. Chinina przybyła do Europy w połowie 600 roku i stała się jednym z głównych lekarstw w walce z malarią.



Składniki:
  • 5g - skórki z pomarańczy
  • 50ml - wody
  • 450ml - alkoholu 95%
  • 20g - kory chinowca
do przygotowania syropu (cukier rozpuścić
w wodzie i gotować przez 5 min.)

  • 200g - cukru
  • 300ml - wody 

Do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej słoik) włożyć pokrojoną korę chinowca, skórkęz pomarańczy, po czym wlać wodę i alkohol. Całość szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, pamiętając by codziennie przynajmniej raz dokładnie wstrząsnąć zawartością pojemnika.
Po  upływie 10 dni całość dokładnie przecedzić i dodać syrop sporządzony z cukru i wody. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Eliksir gotowy jest do spożycia po upływie 2 lat od daty sporządzenia. 
Można serwować bez dodatków, z dodatkiem pół na pół gorącej wody lub z tonikiem.


Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz