wtorek, 17 marca 2015

Ośmiornica duszona z ziemniakami i oliwkami

To zdrowe danie o właściwościach przeciwutleniających. Ośmiornica jest źródłem wysoko wartościowego białka niezbędnego dla prawidłowego rozwoju organizmu. Obecność reszty składników zapewnia wiele witamin i minerałów. 
Danie dedykowane osobom o wysokim poziomie cholesterolu.

Składniki (4porcje):

  • 800g - ośmiornica
  • 450g - ziemniaków
  • 100g - białej cebuli
  • 400g - pomidorów z puszki
  • 20 szt. - oliwek mieszanych (zielonych i czarnych)
  • 20g - solonych kapar
  • peperoncino (do smaku)
  • tymianek
  • 200ml - białego wytrawnego wina
  • 1 litr - bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
Cebulę pokroić w większą kostkę, ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki, oliwki w grubsze talarki a ośmiornicę w kawałki 2 - 3 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać peperoncino i kapary a po chwili ośmiornicę. Całość podsmażyć, po czym podlać winem i gotować aż wino odparuje. Gdy wino w większości odparuje dodać ziemniaki i po chwili pomidory z puszki. Na koniec dodać oliwki, podlać bulionem i dusić przez ok 40 min podlewając w razie potrzeby bulionem. Pod koniec duszenia dodać tymianek. Danie serwować z chrupiącym białym pieczywem.

Danie jest smaczne lecz jak na mój gust tuszuje prawdziwy smak ośmiornicy. Myślę że lepiej dodać kurczaka zamiast ośmiornicy. Ośmiornica ma smaczne delikatne mięso i lepiej je podawać grillowane z odrobiną czosnku i soli. 

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz