środa, 11 marca 2015

Mięta (Mentha piperita)

Wikipedia.org
Mięta pieprzna, miętkiew, miętkiewa to bylina tworząca liczne łodygi o jajowatych liściach i różowych lub bladofioletowych kwiatach. Kwitnie od maja do sierpnia.
Jest to bardzo popularna roślina szczególnie w krajach anglosaskich, używana jako przyprawa i dodatek do napojów. 
Ciekawostką jest to, iż jeśli chcemy starym ziemniakom dodać smaku świeżości to wystarczy dodać kilka listków mięty do gotowania. Świetny dodatek do koktajli zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych.
Mięta zawiera olejki eteryczne, mentol, menton, pinen, diasmina, kadinen, limonen garbniki, kwasy organiczne, pektynę, związki żywicowe i sole mineralne. Główne działanie to znieczulające i kojące.

Receptury:
  • napar przy niedoczynności tarczycy
Równe porcje: kwiatu lawendy, liści mięty, korzenia waleriany i kwiatu rumianku dokładnie wymieszać.1-2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 0,5l wrzątku i parzyć pod przykryciem, po 2 -3 godzinach napar podgrzać i pić 2 -3 razy dziennie po jednej szklance.


  • nalewka łagodząca kolkę wątrobową i przy kamieniach żółciowych
Równe porcje biedrzeńca mniejszego, bluszczu, chmielu, mięty, piołunu i rzepiku pospolitego dokładnie wymieszać. 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 1 litrem wina lub moszczu jabłkowego. Podgrzać aż do wrzenia po czym wlać całość do termosu. Podawać 8 - 9 razy dziennie po 1 łyżce ciepłego napoju.
  • mieszanka ziołowa uspokajająca, pomocna przy bezsenności
Równe porcje korzenia waleriany, mięty, melisy, kwiatu lawendy, kwiatu kuklika pospolitego, ziela pierwiosnka i ziela dziurawca dokładnie wymieszać. 2 - 3 łyżki mieszanki ziół zalać 0,5l wrzątku, przykryć i odstawić na 4 godziny. Napar podzielić na pół, jedną połowę zagotować po czym wymieszać z drugą połową. Pic ciepłe po jednej szklance 2-3 razy dziennie.
  • Napar na wzdęcia, bóle żołądka, niestrawnościach
Łyżeczkę suszonych liści mięty zalać 250ml wrzątku, przykryć i parzyć  przez 10 minut. Całość przecedzić i pić kilka razy dziennie po pół szklanki dziennie.
  • Napar łagodzący katar i nerwice żołądka
Po 1 łyżce mięty, tysięcznika (serdecznika) i waleriany zaparzyć 0,5 litra wrzątku. Przykryć i parzyć przez 15 minut. Całość przecedzić i pić 3 razy dziennie po jednej szklance.
  •  Napar do picia przy kamicy żółciowej
5g mięty, 10g koszyczka rumianku, 10g koszyczka krwawnika, 10g jaskółczego ziela,  30g rdestu ptasiego, 30g korzenia mniszka dokładnie wymieszać. Szklanką wody zalać 1 łyżkę mieszanki ziołowej i wolno ogrzewać do zagotowania. Całość przecedzić i pić przed jedzeniem szklankę ciepłego naparu 2 razy dziennie.
  • Napar do picia przy stwardnieniu rozsianym
50g mięty, 50g ziela rdestu ptasiego, 50g ziela srebrnika, 25g kwiatu nagietka, 25g liści pokrzywy, 25g ziela krwawnika i 25g ziela dziurawca dokładnie wymieszać. Półtorej łyżki mieszanki zalać 0,5l wrzątku, przykryć i parzyć przez godzinę po czym przecedzić. Pić 2/3szklanki naparu rano i wieczorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz