środa, 11 marca 2015

Kurczak z cukinią i miętą

Danie smaczne i lekkie, dedykowane osobom stosującym dietę niskokaloryczną, diabetykom, uczulonym na produkty mleczne oraz osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Bogata w witaminy i minerały mięta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz wpływa na prawidłową pracę jelit.


Składniki (4porcje):
  • 1kg - mięsa kurczaka
  • 4 (800g) - małe cukinie
  • 20 liści - mięty
  • 1 (100g) - cebula
  • mąka pszenna typu 00
  • 10ml - białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól
Cukinię, cebulę i mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w mące.
Na głęboką patelnię wlać oliwę i zeszklić  cebulę, po czym dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor.
Gdy kurczak będzie obsmażony, podlać go winem. Chwilę pogotować całość by wino odparowało i dodać cukinię i miętę. Doprawić solą i smażyć jeszcze przez ok 15 min.

Ja podałam to danie z ugotowanym brązowym ryżem.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz