piątek, 6 marca 2015

Królik z rodzynkami i orzeszkami piniowymi

Danie bezglutenowe to dostarcza dużo energii, idealne dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i hipoalergiczną. 
Mięso królika ma wysoką wartość odżywczą dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Jest źródłem potasu, żelaza i fosforu. 
Potrawa dedykowana diabetykom, osobom stosującym diety niskokaloryczne oraz osobom uczulonym na produkty mleczne.


Składniki (4porcje):
  • 1 kg - królika
  • 20g - rodzynków
  • 25g - orzeszków piniowych
  • 40g - solonych kapar
  • 35 szt. - czarnych oliwek
  • 1 (300g) - cebuli
  • 200ml - wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić pokrojoną cebulę i obsmażyć mięso królika na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem i podlać winem. Gdy wino lekko odparuje dodać oliwki i kapary. Po kilku minutach dodać pomidory pelatti i dusić pod przykryciem ok 50 min. Pod koniec duszenia dodać orzeszki piniowe  i rodzynki (wcześniej namoczone). Gotować jeszcze przez ok 10 min.

Danie wg mnie rewelacyjne w smaku :)

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz