środa, 14 stycznia 2015

Pieczona kaczka - po mojemu

 


Składniki:
  • 1 kaczka
  • 2 winne jabłka
  • 6 suszonych śliwek
  • 10 kawałków suszonych grzybów
  • 2 łyżki świeżego cząbru (może być suszony) lub tymianku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 por
  • 2 cebule
  • bulion mocno doprawiony
  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • sól
Kaczkę pokroić i obsmażyć na suchej rozgrzanej patelni, przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posolić.
Cebulę i por pokroić w półksiężyce (ciemnozieloną część pora nie kroić), obsmażyć w wytopionym tłuszczu na patelni i dodać do kaczki ale odsączając z tłuszczu. Jabłka pokroić w ćwiartki dodać do kaczki wraz z ziołami, śliwkami i grzybami. Podlać lekko bulionem i wstawić do piecznia w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po 30 min wyjąć z piekarnika przewrócić mięso podlać trochę winem i na wierzch ułożyć liście pora tak by całe mięso było przykryte i piec dalej.

Ja sprawdzam mięso co 25 min, przewracam je i podlewam w razie potrzeby bulionem i winem.
Piec aż mięso będzie miękki i lekko odchodziło od kości.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz