poniedziałek, 26 stycznia 2015

Królik z pieca

Składniki:


  • królik ok 1,5 kg
  • 1 duża cebula
  • 300 g boczku (lekko podwędzanego - słonawego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ok 100 g masła
  • ok 250 ml czerwonego wytrawnego wina

Królika umyć, podzielić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w paski a cebulę w krążki. Boczek pokroić w plastry.

Królika naszpikować kawałkami czosnku i obsmażyć na maśle (w brytfannie), po tym wyjąć z patelni i na każdy kawałek położyć plaster boczku (na większe kawałki z obu stron) spinając wykałaczką. 

Na maśle pozostałym ze smażenia podsmażyć krążki cebuli, na wierzch położyć królika, posypać ziołami.

Wstawić do piekarnika na 30 min. w temperaturę 200 *C (nie obracać mięsa). Po 30 min mięso podlać winem i piec kolejne 20 min. Gdy mięso jest już prawie gotowe odkryć brytfannę i piec jeszcze kilka minut by mięso się lekko zrumieniło.

Ja nie używam soli ponieważ boczek jest dość słonawy, więc podczas pieczenia sól przechodzi do mięsa. 

Podawać z puree z ziemniaków i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz