poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciastka z Rumunii

Ten przepis przywiozłam z Rumunii (przepiękny kraj).
Przygotowanie  jest łatwe a ciastka są idealne na każdą okazję



 Składniki:

  • 1 - jajko
  • 1 filiżanka - cukru pudru
  • 1 filiżanka - oleju słonecznikowego
  • 2 filiżanki - mąki
  • 8 g - cukru waniliowego
  • rodzynki (namoczone w rumie 1 godz. wcześniej)
dodam że filiżanka ma pojemność 150 ml
Rodzynki mam namoczone w większej ilości w słoiczku, są fajnym dodatkiem też do deserów lodowych :)

Białko ubić na pianę, dodać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle ubijając dodać do białek żółtko oraz stopniowo dolewać oleju (jak przy robieniu majonezu).
Na koniec dodać stopniowo przesianą mąkę. Ot i cała parada z masą.

Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia a ciastka kłaść na blachę za pomocą szprycy do ciasta. Można też zwyczajnie łyżeczką, tym że szprycą  jest o wiele szybciej.

Na każde ciastko kłaść po 1-2 rodzynki.
Piec w piekarniku w temp. 150 - 160 *C na złoty kolor

Ja dla naszej dwójki robię podwójną porcję :)
Mam nadzieję, że wam zasmakują

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz