poniedziałek, 15 lutego 2016

Małże św. Jakuba z lardo

Kolejna odsłona małż św. Jakuba i kolejna smaczna propozycja, idealna jako przystawka. Pierwsza propozycja to było carpaccio, dziś małże smażone.

Składniki:

  • 6 - świeżych małż
  • 6 - cienkich plastrów lardo (może być tłusta część niesolonego boczku)
  • gałka muszkatołowa (świeżo mielona)
  • imbir w proszku
  • kurkuma w proszku
  • gęsta kwaśna śmietana
  • seler naciowy (kawałek)
  • sałata (ja użyłam mieszanej)
 
Wyjąć mięso małży z muszli, dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Po czym doprawić delikatnie odrobiną gałki muszkatołowej, imbiru i odstawić do lodówki na 30 min.

W międzyczasie dokładnie umyć muszle i osuszyć. Kawałek selera naciowego pokroić na bardzo cienkie 3 cm słupki. 

 Po 30 min wyjąć małże z lodówki, każdą zawinąć w plaster lardo i posypać delikatnie po wierzchu kurkumą. Smażyć przez 2 minuty z obu stron.


Małże serwować w muszli na sałacie, z odrobiną gęstej śmietany i selerem naciowym.

Jest trochę "zabawy" z tym daniem, ale generalnie to nic trudnego :)


Żródło: La Cucina Italiana, miesięcznik kulinarny, wydanie Styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz