Składniki:
- 6 - świeżych małż
- 6 - cienkich plastrów lardo (może być tłusta część niesolonego boczku)
- gałka muszkatołowa (świeżo mielona)
- imbir w proszku
- kurkuma w proszku
- gęsta kwaśna śmietana
- seler naciowy (kawałek)
- sałata (ja użyłam mieszanej)
W międzyczasie dokładnie umyć muszle i osuszyć. Kawałek selera naciowego pokroić na bardzo cienkie 3 cm słupki.
Po 30 min wyjąć małże z lodówki, każdą zawinąć w plaster lardo i posypać delikatnie po wierzchu kurkumą. Smażyć przez 2 minuty z obu stron.
Małże serwować w muszli na sałacie, z odrobiną gęstej śmietany i selerem naciowym.
Jest trochę "zabawy" z tym daniem, ale generalnie to nic trudnego :)
Żródło: La Cucina Italiana, miesięcznik kulinarny, wydanie Styczeń 2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz