poniedziałek, 5 października 2015

Gallinella w sosie pomidorowym


Gallinella czyli po polsku Kurek czerwony (Chelidonichthys lucerna) to gatunek ryby skorpeno-kształtnej. Poławiana jako ryba konsumpcyjna

Występuje we Wschodnim Oceanie Atlantyckim, wzdłuż wybrzeży Afryki i Europy, w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Bałtyckim. Przebywa przy brzegach z piaszczystym lub mulistym dnem.


Ciało ma krępe i wydłużone, grzbiet w kolorze od czerwonego do ciemnobrązowego. Płetwy piersiowe zielone z niebieskim obrzeżem lub niebieskie. Osiąga maksymalnie 75 cm długości. Żywi się rybami, skorupiakami i mięczakami.

Mięso gallinelli jest białe, delikatne i bardzo smaczne.


Składniki (4 porcje):
  • 4 - średniej wielkości Gallinella
  • ok 30 szt. - pomidorków koktajlowych
  • 250g - pomidorów pelati (z puszki)
  • 3 - duże gałązki selera naciowego
  • 3 - ząbki czosnku
  • 25g - orzeszków piniowych
  • 25g - solonych kapar
  • ok 200 ml - białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • pieprz
  • sól - do smaku jeśli będzie to konieczne
  • oliwa z oliwek


Ryby oczyścić i dobrze umyć, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.

W głębokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony czosnek i seler naciowy.  Po kilku minutach smażenia dodać pomidory koktajlowe, przykryć i dusić kilka minut. Po czym podlać całość winem i gotować do odparowania połowy płynu i dodać pomidory pelati. 

Do gotujących się warzyw włożyć ryby, dodać kapary i orzeszki piniowe. Całość przykryć i dusić ok 20 - 30 min.  Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pieprz oraz do smaku posolić (choć w kaparach powinno być wystarczająco soli)

Gdyby podczas gotowania wyparowałoby za dużo płynu można w między czasie podlać wodą lub winem. 

Ja to danie podaję ze świeżym chrupiącym pieczywem
Danie proste i smaczne. Równie dobrze można zamienić gallinellę na inną rybę o białym mięsie.
Smacznego



1 komentarz: