Gallinella
czyli po polsku Kurek czerwony (Chelidonichthys lucerna) to gatunek ryby skorpeno-kształtnej. Poławiana jako ryba
konsumpcyjna
Występuje
we Wschodnim Oceanie Atlantyckim, wzdłuż wybrzeży Afryki i Europy, w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Bałtyckim. Przebywa
przy brzegach z piaszczystym lub mulistym dnem.
Ciało ma krępe i wydłużone,
grzbiet w kolorze od czerwonego do ciemnobrązowego. Płetwy piersiowe zielone z
niebieskim obrzeżem lub niebieskie. Osiąga maksymalnie 75 cm długości. Żywi się
rybami, skorupiakami i mięczakami.
Mięso gallinelli jest białe,
delikatne i bardzo smaczne.
Składniki (4 porcje):
- 4 - średniej wielkości Gallinella
- ok 30 szt. - pomidorków koktajlowych
- 250g - pomidorów pelati (z puszki)
- 3 - duże gałązki selera naciowego
- 3 - ząbki czosnku
- 25g - orzeszków piniowych
- 25g - solonych kapar
- ok 200 ml - białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- tymianek
- pieprz
- sól - do smaku jeśli będzie to konieczne
- oliwa z oliwek
Ryby oczyścić i dobrze umyć, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach smażenia dodać pomidory koktajlowe, przykryć i dusić kilka minut. Po czym podlać całość winem i gotować do odparowania połowy płynu i dodać pomidory pelati.
Do gotujących się warzyw włożyć ryby, dodać kapary i orzeszki piniowe. Całość przykryć i dusić ok 20 - 30 min. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pieprz oraz do smaku posolić (choć w kaparach powinno być wystarczająco soli)
Gdyby podczas gotowania wyparowałoby za dużo płynu można w między czasie podlać wodą lub winem.
Ja to danie podaję ze świeżym chrupiącym pieczywem
Danie proste i smaczne. Równie dobrze można zamienić gallinellę na inną rybę o białym mięsie.
Smacznego
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń