piątek, 9 października 2015

Nadziewane kalmary

Owoce morza to mój konik :) uwielbiam je jeść i przygotowywać. Są smaczne, zdrowe i szybko się je przyrządza. Dziś na tapecie u mnie w kuchni są kalmary i najpopularniejsze ich wydanie czyli kalmary nadziewane.

Składniki 
(4 porcje):
  • 500g - kalmarów (4 spore lub 8 małych)
  • 3 ząbki - czosnku
  • 100 ml - wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki - posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
Nadzienie:
  • 120 g - białego pieczywa bez skórki
  • 30 g - startego sera parmigiano reggiano
  • 2 - jajka
  • 5 filetów - anchois w oleju
  •  natka pietruszki - posiekana (ilość wg uznania)
  • 2 ząbki - czosnku
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Kalmary oczyścić, odciąć odnóża i płetwy tak by pozostał sam korpus.

Na rozgrzaną  oliwę z oliwek wrzucić posiekany drobno czosnek, pokrojone anchois i podsmażyć, po czym dodać pokrojone w małe kawałki odnóża i płetwy kalmara. Całość podlać winem i dusić przez kilka minut, pod koniec duszenia dodać część natki pietruszki. Odstawić na bok do schłodzenia.

Pieczywo namoczyć w wodzie i dobrze odsączyć. Do miski wrzucić wszystkie składniki do przygotowania nadzienia, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.

Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić korpusy kalmara do 3/4 i zamknąć otwory wykałaczką.

Rozgrzać w głębokiej patelni oliwę z oliwek, wrzucić kawałki czosnku, ułożyć kalmary i obsmażyć je z każdej strony. Następnie podlać całość winem posypać natką pietruszki i dusić kilka minut.

Zbyt długie smażenie powoduje że kalmary robią się gumowate, dlatego czas smażenia i duszenia powinien być krótki, razem ok 15 min. 



1 komentarz:

  1. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń