Składniki
(4 porcje):
- 500g - kalmarów (4 spore lub 8 małych)
- 3 ząbki - czosnku
- 100 ml - wytrawnego białego wina
- 2 łyżki - posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 120 g - białego pieczywa bez skórki
- 30 g - startego sera parmigiano reggiano
- 2 - jajka
- 5 filetów - anchois w oleju
- natka pietruszki - posiekana (ilość wg uznania)
- 2 ząbki - czosnku
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekany drobno czosnek, pokrojone anchois i podsmażyć, po czym dodać pokrojone w małe kawałki odnóża i płetwy kalmara. Całość podlać winem i dusić przez kilka minut, pod koniec duszenia dodać część natki pietruszki. Odstawić na bok do schłodzenia.
Pieczywo namoczyć w wodzie i dobrze odsączyć. Do miski wrzucić wszystkie składniki do przygotowania nadzienia, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić korpusy kalmara do 3/4 i zamknąć otwory wykałaczką.
Rozgrzać w głębokiej patelni oliwę z oliwek, wrzucić kawałki czosnku, ułożyć kalmary i obsmażyć je z każdej strony. Następnie podlać całość winem posypać natką pietruszki i dusić kilka minut.
Zbyt długie smażenie powoduje że kalmary robią się gumowate, dlatego czas smażenia i duszenia powinien być krótki, razem ok 15 min.
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń