piątek, 2 października 2015

Wieprzowina po "chińsku"

Orientalna wieprzowina hmmmm niezłe połączenie :) To danie jest dość ciekawe i myślę, że osoby które lubią polską wersję kuchni azjatyckiej nie będą zawiedzione. Jest to przepis, który zawędrował do mojej mamy ale skąd się wziął? Nie mam bladego pojęcia ale jest to coś innego i smacznego - polecam

Składniki:
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżka - oleju
  • 1 - kurze jajko
  • 100 g - wieprzowiny pokrojonej w paski
  • 2 łyżki - zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski
  • 4 - cebule dymki
  • 1 szklanka - kiełków fasoli
  • 4-5 - pieczarek konserwowych
  •  1/2 łyżeczki - startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżki - słodkiej papryki
  • sos sojowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki - przyprawy czosnkowej
  • ok 200 g - ugotowanego na miękko ryżu
Na patelni roztopić masło i usmażyć jajecznicę z jajka, ostudzić i odstawić na bok.

Na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojone mięso, po czym dodać paprykę, pokrojoną cebulę i imbir. Całość wymieszać i dusić do miękkości

Do ugotowanego ryżu dodać kiełki fasoli, sos sojowy, pokrojone pieczarki i przyprawę czosnkową. Dokładnie wymieszać i dodać jajecznicę.

Na tak przygotowany ryż wyłożyć mięso i gotowe :) 
smacznego
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz