Ciasto
- 50 dag - mąki pszennej
- 10 dag - cukru
- 2 - jajka
- 1 szkl - ciepłego mleka
- 3 dag - drożdży
- 16 g - cukier waniliowy
- 1 łyżka - skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 5 dag - rodzynek
- 30 dag - tłustego białego sera
- 10 dag - cukru
- 16 g - cukru waniliowego
- 3 - jajka
- 5 dag - masła
- skórka starta z 1 cytryny
Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ser zmielić w maszynce do mięsa i utrzeć ze stopionym masłem oraz z pozostałymi składnikami na pulchną masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm, rozłożyć na nim nadzienie i ciasno zwinąć.
Formę wysmarować masłem, włożyć strudel, przykryć płócienna czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 50 min w temperaturze 180*C
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz