Składniki (2porcje):
- comber z królika (wraz z częścią brzucha i kręgosłupem)
- pęczek świeżego tymianku
- pęczek świeżego lubczyku
- pęczek świeżego oregano
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka plastrów swojskiego wędzonego boczku
- 200 ml - wytrawnego czerwonego wina
- masło i oliwa z oliwek do smażenia
Zioła posiekać, wymieszać z rozduszonym czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek. Comber umyć i osuszyć, po czym natrzeć go ziołami i wstawić na godzinę do lodówki (może być dłużej)
Po godzinie mięso oczyścić trochę z ziół, obłożyć plastrami boczku i obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła (1:1) na złoty kolor. Po czym dodać pokrojoną cebulę i mieszankę ziołową, przykryć i dusić do miękkości podlewając winem. Gdyby zaszła taka potrzeba można podlać później trochę wodą.
Nie dodawałam soli bo boczek (produkcji mojego taty :) jest wystarczająco słony i nie potrzeba doprawiać. Jeśli uważacie że boczek macie niezbyt słony można doprawić mięso solą, tylko uważajcie by nie przedobrzyć :)
Danie proste, nie wymagające dużego nakładu pracy i baaardzo smaczne - polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz