Ciasto
- ok 300g - mąki
- 15g - drożdży
- 0,5 szkl - ciepłego mleka
- 30g - roztopionego masła (letnie)
- 1 - jajko
- 30g - cukru
- szczypta soli
- 2 - jajka
- 120g - cukru
- 0,5 łyżeczki - soli
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 500g - białego sera
- 180g - masła
- 150g - cukru
- cukier waniliowy
- 4 - jajka
- 4 łyżki - mąki
- 30g - płatków migdałowych
Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotować masę serową:
Jajka wymieszać z cukrem, solą, skórką z cytryny na pulchną masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce przekręcony przez maszynkę ser i ucierać na gładką, puszystą masę.
Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na wysmarowanej blasze i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową.
Przygotować masę jajeczną:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko i cukier waniliowy. Dodać przesianą mąkę i stopniowo dodać kolejne jajka.
Masę jajeczną wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi
Piec ok 25 - 30 min w temperaturze 200*C
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz