poniedziałek, 27 lipca 2015

Sernik drezdeński

Składniki:

Ciasto
  • ok 300g - mąki
  • 15g - drożdży
  • 0,5 szkl - ciepłego mleka
  • 30g - roztopionego masła (letnie)
  • 1 - jajko
  • 30g - cukru
  • szczypta soli
Masa serowa
  •  2 - jajka
  • 120g - cukru
  • 0,5 łyżeczki - soli
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 500g - białego sera
Masa jajeczno - maślana
  • 180g - masła
  • 150g - cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 - jajka
  • 4 łyżki - mąki
  • 30g - płatków migdałowych

Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować masę serową:
Jajka wymieszać z cukrem, solą, skórką z cytryny na pulchną masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce przekręcony przez maszynkę ser i ucierać na gładką, puszystą masę.

Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, ułożyć na wysmarowanej blasze i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową.

Przygotować masę jajeczną:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko i cukier waniliowy. Dodać przesianą mąkę i stopniowo dodać kolejne jajka. 

Masę jajeczną wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi

Piec ok 25 - 30 min w temperaturze 200*C

Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz