Ciasto
- 300g - mąki pszennej
- 150g - margaryny
- 40g - żółtka (2szt)
- 80g - cukier puder
- 30g - śmietana
- 1 kg - białego tłustego sera
- 200g - masła
- 160g - żółtka (8szt)
- 300g - cukier puder
- 120g - białko jaja (4szt)
- 50g - rodzynki
- 20g - skórki pomarańczy kandyzowanej
- 50g - mąki
Z podanych składników przygotować ciasto kruche i schłodzić w lodówce. z 2/3 ciasta rozwałkować płat i upiec na jasnozłoty kolor.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, rodzynki sparzyć, skórkę pomarańczową pokroić w kostkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, po czym dodać stopniowo przesianą mąkę, rodzynki i skórkę z pomarańczy.
Wyłożyć masę serową na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować paski szerokości 6-10 cm i ułożyć z nich kratkę na serniku.
Piec ok 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160*C)
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz